Activitats > Exposicionsseparador

 

  Joan Barceló, pintor

  Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, 25 d'octubre a 25 de novembre de 2021

  Joan Barceló, pintorExposició d'una mostra de la que va esdevenir la principal activitat creativa de Joan Barceló durant el primer lustre dels anys setanta, que va arribar a exposar en diverses mostres, individuals o col·lectives, a Solsona, Montgat, Lleida, Manresa, Tortosa o Balaguer. Aquesta exposició, que comptarà amb la presentació de Xavier Vilallonga, amic personal de Barceló i il·lustrador d’alguns dels seus llibres, exhibeix quinze de la seixantena de quadres del polifacètic artista que custodia la seva família.

   

  amunt

  Joan Barceló a través del seu llegat

  Exposició virtual interactiva, 2021

  Joan Barceló a través del seu llegatAmb motiu de la celebració del 40è aniversari de la mort de l'escriptor menarguí, la Càtedra Màrius Torres ha elaborat una exposició virtual i interactiva sobre el seu llegat que pretén d'acostar al gran públic la seva vida però, sobretot, el fons d'autògrafs -manuscrits i mecanoscrits- conservats de la seva obra, a través dels quals es pot reconstruir el seu modus scribendi. El visitant de l'exposició podrà contemplar també, per primera vegada, les imatges de tots els quadres que va pintar el polifacètic escriptor.

   

  amunt

  El llegat literari de Joan Barceló

  Passadís d'exposicions del segon pis de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida
  28 d'octubre de 2021

  El llegat literari de Joan BarcelóEn el marc de la Jornada Joan Barceló, la Càtedra Màrius Torres ha ideat, dissenyat i dirigit l'elaboració d'una exposició sobre el llegat del gran escriptor de Menàrguens que es podrà veure durant la jornada acadèmica que se celebrarà a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida.

   

  amunt

  Càtedra Màrius Torres d'estudis sobre patrimoni literari català

  Hall d'entrada de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida
  3 de setembre a 30 d'octubre de 2019

  Càtedra Màrius Torres d'estudis sobre patrimoni literari catalàDins la campanya de promoció i difusió dels estudis de grau de la Facultat de Lletres, aquesta exposició mostra i explica els objectius, les línies de recerca, les activitats i les publicacions de la la Càtedra Màrius Torres (CMT) des dels seus inicis fins a l’actualitat, amb especial atenció als tres grans projectes que està desenvolupant: el Corpus Literari Digital (amb digitalitzacions de patrimoni literari), Torsimany (que inventaria i digitalitza traduccions) i l’Espai Màrius Torres (dedicat al poeta de Lleida i a la literatura de Ponent).

   

  amunt

  El llegat de Miquel Lladó

  Facultat de Lletres. Passadís d'exposicions
  16-30 de setembre de 2019

  El llegat de Miquel LladóCoincidint amb la Jornada Del fonoll a la neu dedicada a l'escriptor Miquel Lladó i en ocasió de la celebració de l'Any Lladó, la Biblioteca de Lletres i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida han volgut aprofitar l’avinentesa de la recepció del seu Llegat a la Biblioteca amb la instal·lació d’una exposició que introdueix la figura de Lladó a través de fotografies, cartes, llibres impresos i autògrafs, alguns d’ells inèdits, del seu llegat, amb la voluntat d’oferir un acostament global a la vida i l’obra d’aquest poc conegut autor de Ponent.

   

  amunt

  «Estrictament personal»: el llegat literari de Manuel de Pedrolo

  24-26 d'octubre de 2018

  «Estrictament personal»: el llegat literari de Manuel de PedroloEn el marc de les Jornades Internacionals «Manuel de Pedrolo, una mirada oberta» la Càtedra Màrius Torres ha ideat, dissenyat i dirigit l'elaboració d'una exposició virtual sobre el llegat del gran escriptor de L'Aranyó que es podrà veure durant les jornades acadèmiques internacionals que se celebraran a la Universitat de Barcelona, a la Universitat de Lleida i a l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

   

  amunt

  Càtedra Màrius Torres: més d'una dècada treballant pel patrimoni literari català

  Pati del Palau de la Paeria de Lleida
  21 de novembre a 10 de desembre de 2017

  Càtedra Màrius Torres: més d'una dècada treballant pel patrimoni literari catalàDins el context del Festival Internacional de Poesia de Lleida, aquesta exposició vol posar de manifest l’activitat realitzada per la la Càtedra Màrius Torres (CMT) des dels seus inicis fins a l’actualitat, i el seu impacte tant a Lleida i a Ponent com al conjunt de les terres de parla catalana, a més de la seva projecció exterior. Partint dels seus objectius principals, com són la recuperació, la preservació, la difusió i l’estudi del patrimoni literari català, l’exposició mostra els diversos àmbits d’actuació de la CMT, que van des de la seva tasca de recerca en forma de projectes i de trobades científiques, fins a les seves publicacions amb els resultats de la recerca, passant pels seus tres principals projectes en curs: el Corpus Literari Digital (amb digitalitzacions de patrimoni literari), Torsimany (que inventaria i digitalitza traduccions) i l’Espai Màrius Torres (dedicat al poeta de Lleida).

   

  amunt

  Pintar Màrius Torres

  Vestíbul de la Sala Víctor Siurana
  26 d'octubre a 30 de novembre de 2017

  Pintar Màrius TorresCoincidint amb el II Simposi Internacional Màrius Torres, la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida ha volgut homenatjar el poeta lleidatà amb una exposició de pintures del també poeta Narcís Comadira. Els quadres que s’hi presenten, i que abasten un període de més de cinquanta anys, des de 1965 fins a 2017, reflecteixen l’admiració que sent Comadira per l’obra poètica de Torres i, en especial, pel tractament que s’hi fa de la figura de l’àngel, com evidencia el conjunt de pintures inspirades en els versos «Dolç àngel de la Mort…» o «Pàl·lid àngel del vespre…».

   

  amunt

  Entre l'herba i els núvols

  Facultat de Lletres. Passadís d'exposicions
  26 d'octubre a 30 de novembre de 2017

  Entre l'herba i els núvolsDins el marc del II Simposi Internacional Màrius Torres, la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida contribueix als actes d'homenatge al poeta lleidatà amb aquesta exposició a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica de Torelló, formada per un conjunt de quinze fotografies, de quinze autors diferents, que plasmen una mirada particular, que oscil·la des de l’afectivitat fins a la sorpresa, sobre la sèrie de quinze tannkas de Màrius Torres intitulada «Entre l'herba i els núvols».

   

  amunt

  El llegat de J. B. Xuriguera

  Facultat de Lletres. Passadís d'exposicions
  23 de novembre a 22 de desembre de 2016

  El llegat de J. B. XurigueraCoincidint amb la Jornada d'Invitació als germans Xuriguera, la Biblioteca de Lletres i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida han volgut aprofitat l’avinentesa de la recepció del Llegat de Joan Baptista Xuriguera a la Biblioteca i l’escaiença dels 50 anys de la mort del seu germà Ramon amb la instal·lació d’una exposició que introdueix la figura de J. B. amb un breu repàs a la seva trajectòria vital i literària i una mostra dels materials (autògrafs literaris, primeres edicions, etc.) del seu llegat.

   

  amunt

  Els papers d'una amistat: Joan Sales - Màrius Torres

  Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida
  30 de novembre a 7 de desembre de 2012

  Els papers d'una amistat: Joan Sales - Màrius TorresCoincidint amb la Jornada Sales-Torres, la Biblioteca de Lletres i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida han volgut contribuir a la celebració del centenari del naixement de Joan Sales amb la preparació d'una exposició al voltant del testimoni escrit de la seva amistat: les cartes i els documents literaris del seu llegat. L'exposició ofereix una petita mostra dels papers que avui dia constitueixen aquest testimoni i inclou alguns dels poemes que Torres va enviar a Sales en diferents trameses epistolars i algunes cartes significatives del bon grapat que es conserva tant al fons Sales com a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida.

   

  amunt

  El llegat Màrius Torres

  Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida
  4-12 de novembre de 2010

  El llegat Màrius TorresCoincidint amb el I Simposi Màrius Torres, la Biblioteca de Lletres i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida han volgut contribuir a la difusió de l'obra del poeta lleidatà preparant una exposició que permeti un contacte més directe amb la documentació original que està dipositada en el Llegat Màrius Torres. Seguint la programació del Simposi, s'ha fet una tria d'obres que mostrin els diferents vessants creatius de l'autor lleidatà. Així s'hi poden trobar manuscrits de poemes, contes, dietaris, un obra de teatre, una partitura musical o diverses traduccions de poemes. Justament un dels aspectes de l'autor que més s'han destacat en la mostra i també en el Simposi és la de traductor que fins ara havia passat més desapercebuda que la de poeta, en aquest sentit s'hi poden trobar tant un recull de manuscrits de poemes traduïts per l'autor com diverses traduccions de les seves obres a diferents llengües. L'exposició ha estat oberta del 4 al 12 de novembre de 2010.

   

  amunt

  J. V. Foix, Poemes de pedra

  Delegació de Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
  4-31 de desembre de 2006

  J. V. Foix, Poemes de pedraLa importància d’aquesta exposició, celebrada entre el 4 i el 31 de desembre de 2006 a la seu lleidatana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es troba principalment en el fet d’haver aplegat per primer cop tots els poemes de pedra de J. V. Foix: els dinou que actualment es conserven a la Fundació que porta el seu nom, i els cinc que se sap que havien anat a parar a mans d’uns bons amics seus. En total, doncs, vint-i-quatre pedres que en algun moment van constituir la col·lecció particular del poeta. També s’hi han incorporat, pel seu origen i el seu sentit, similars als de les pedres, les sis morques marines que el poeta va aplegar i conservar, i que actualment custodia també la Fundació J. V. Foix. Tota aquesta obra de creació —la darrera inèdita de Foix— es presenta contextualitzada amb material gràfic (fotografies), bibliogràfic (autògrafs i primeres edicions) i sonor (textos recitats pel poeta mateix).

   

  amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal