Corpus Literari Digital®


El Corpus Literari Digital és una plataforma virtual que pretén recollir les digitalitzacions dels materials que constitueixen el patrimoni literari contemporani en llengua catalana, especialment del segle XX, per tal de contribuir a la seva recuperació, preservació i difusió, i de fomentar-ne l'estudi.


Materials i seccions

Per patrimoni literari cal entendre el gruix de documents (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments que són les obres literàries, és a dir: autògrafs (manuscrits i mecanoscrits), quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistraments amb la veu dels escriptors i enregistraments audiovisuals amb la imatge dels escriptors. Aquesta tipologia de materials determina les cinc seccions de què consta el Corpus: Hemeroteca, Biblioteca, Manuscrits, Fonoteca i Videoteca. [+ info]


Crèdits

El CLD és un projecte ideat, dissenyat i dirigit per Joan Ramon Veny-Mesquida i Jordi Malé, realitzat per la Càtedra Màrius Torres, i coordinat per la CMT i l'Institut d'Estudis Catalans:

Càtedra Màrius Torres   Institut d'Estudis Catalans

amb el suport (2011-2019) de la Institució de les Lletres Catalanes

Institució de les Lletres catalanes

i la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida

Ajuntament de Lleida

A més, hi col·laboren principalment, amb aportació de fons, de digitalitzacions o de permisos editorials, la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, el Grup 62 i l'Editorial Barcino.

Biblioteca de Catalunya       Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès       Grup 62       Editorial Barcino

entre moltes altres entitats.


 

Amb la participació tècnica del Grup GRIHO Grup de Recerca en Interacció Persona Ordinador i Integració de Dades.

 
       
OAI-PMH http://www.openarchives.org/   El repositori del Corpus Litertari Digital compleix amb l'estàndard OAI-PMH. Aquí es pot accedir a la URL del repositori i aquí a la del llistat de formats de les Metadades.  
       
  Aquest web ha rebut el Premi Lletra 2011 convocat per la Fundació Prudenci Bertrana i LLETRA de la Universitat Oberta de Catalunya per a projectes digitals de literatura catalana a Internet.  


Requisits tècnics de consulta

Per poder visualitzar i sentir els materials del CLD cal tenir instal·lats a l'ordinador l'Acrobat Reader d'Adobe, el Flash Player de Macromedia i el DivX Player. D'altra banda, el web ha estat optimitzat per la consulta amb el navegador Mozilla Firefox.


Contribucions

Les persones o institucions que disposin de material literari en qualsevol de les formes que apareixen en aquesta pàgina (llibres, revistes, manuscrits o enregistraments) o en qualsevol altra, i considerin que podria formar part del Corpus que es presenta aquí, poden posar-se en contacte amb la CMT.


Difisió i accés extern a les dades

Els materials digitals del CLD són també accessibles des d'aquests portals:

  Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya
Generalitat de Catalunya
  Hispana. Directorio y recolector de recursos digitales
Ministerio de Cultura de España
  Europeana. Biblioteca digital europea (a través d'Hispana)

Aquests portals disposen de materials del CLD o enllaços al web del CLD:

  Institut Virtual Internacional de Traducció
Universitat d'Alacant
  Arxiu de Revistes Catalanes Antigues
Biblioteca de Catalunya.
  Memòria Digital de Catalunya
Biblioteca de Catalunya


Declaració de drets d'autor

amunt


© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal