Corpus Literari Digital®


El Corpus Literari Digital és una plataforma virtual que pretén recollir les digitalitzacions dels materials que constitueixen el patrimoni literari contemporani en llengua catalana, especialment del segle XX, per tal de contribuir a la seva recuperació, preservació i difusió, i de fomentar-ne l'estudi.


Materials i seccions

Per patrimoni literari cal entendre el gruix de documents (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments que són les obres literàries, és a dir: autògrafs (manuscrits i mecanoscrits), quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistraments amb la veu dels escriptors i enregistraments audiovisuals amb la imatge dels escriptors. Aquesta tipologia de materials determina les cinc seccions de què consta el Corpus: Hemeroteca, Biblioteca, Manuscrits, Fonoteca i Videoteca. [+ info]


Crèdits

El CLD és un projecte ideat, dissenyat i dirigit per Joan Ramon Veny-Mesquida i Jordi Malé, realitzat per la Càtedra Màrius Torres, i coordinat per la CMT i l'Institut d'Estudis Catalans:

Càtedra Màrius Torres   Institut d'Estudis Catalans

amb el suport del Departament de Cultura

Departament de Cultura

i la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida

Ajuntament de Lleida

A més, hi col·laboren principalment, amb aportació de fons, de digitalitzacions o de permisos editorials, la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, el Archivo General de la Administración i el Grup 62.

Archivos españoles

L'any 2019, la Càtedra va signar un conveni amb el Ministerio de Cultura y Deporte per a la digitalització de fons de l'Archivo General de la Administración a Alcalá de Henares.

    
Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès

L'any 2008, es va signar un conveni de cooperació amb l'Ateneu Barcelonès per al desenvolupament del projecte CORPUS LITERARI DIGITAL.

    
Biblioteca de Catalunya

L'any 2008, es va signar un conveni de cooperació amb la Biblioteca de Catalunya per al desenvolupament del projecte CORPUS LITERARI DIGITAL.

    
Grup 62

L'any 2010, es va signar un conveni de cooperació amb el Grup 62 per a desenvolupament del projecte CORPUS LITERARI DIGITAL.

entre moltes altres entitats.


 

Amb la participació tècnica del Grup GRIHO Grup de Recerca en Interacció Persona Ordinador i Integració de Dades.

 
       
OAI-PMH http://www.openarchives.org/   El repositori del Corpus Literari Digital compleix amb l'estàndard OAI-PMH. Aquí es pot accedir a la URL del repositori i aquí a la del llistat de formats de les Metadades.  
       
  Aquest web ha rebut el Premi Lletra 2011 convocat per la Fundació Prudenci Bertrana i LLETRA de la Universitat Oberta de Catalunya per a projectes digitals de literatura catalana a Internet.  


Requisits tècnics de consulta

Per poder visualitzar i sentir els materials del CLD cal tenir instal·lats a l'ordinador l'Acrobat Reader d'Adobe, el Flash Player de Macromedia i el DivX Player. D'altra banda, el web ha estat optimitzat per la consulta amb el navegador Mozilla Firefox.


Contribucions

Les persones o institucions que disposin de material literari en qualsevol de les formes que apareixen en aquesta pàgina (llibres, revistes, manuscrits o enregistraments) o en qualsevol altra, i considerin que podria formar part del Corpus que es presenta aquí, poden posar-se en contacte amb la CMT.


Difisió i accés extern a les dades

Els materials digitals del CLD són també accessibles des d'aquests portals:

  Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya
Generalitat de Catalunya
  Europeana. Biblioteca digital europea (a través d'Hispana)
  Hispana. Directorio y recolector de recursos digitales
Ministerio de Cultura y Deporte
  PARES. Portal de Archivos Españoles
Ministerio de Cultura y Deporte

Aquests portals disposen de materials del CLD o enllaços al web del CLD:

  Institut Virtual Internacional de Traducció
Universitat d'Alacant
  Arxiu de Revistes Catalanes Antigues
Biblioteca de Catalunya.
  Memòria Digital de Catalunya
Biblioteca de Catalunya


Declaració de drets d'autor

amunt


© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal