Activitats

Conferènciesseparador

 

  Núria Vila Lafita
  Sobre arxius literaris contemporanis. La restauració de «manuscrits moderns»: el cas de Joan Duch
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 12 de desembre de 2016

  Sobre arxius literaris contemporanis. La restauració de «manuscrits moderns»: el cas de Joan DuchEn parlar de restauració de manuscrits, la tendència és a pensar en documents antics, que el temps ha anat deturpant i per això necessiten una actuació que els acosti a la seva aparença original. Però el mateix pot esdevenir-se amb els documents que la crítica genètica francesa va batejar com a «manuscrits moderns», els autògrafs que testimonien els estadis de redacció de l'obra d'un escriptor: tot i el menor temps escolat (la major part d'aquests testimonis són de després del segle XVIII), aquests materials estan sotmesos a factors similars als que afecten els antics, als quals se n'afegeixen d'altres, com l'ús de papers cada vegada de menor qualitat o el maltractament que se’ls ha dispensat precisament pel poc valor que habitualment se'ls ha concedit. A partir del cas d'un manuscrit de Joan Duch, la conferència pretén explicar els diferents tipus d’incidències que el temps pot haver deixat sobre aquests materials i els processos i tècniques que pot seguir la seva restauració.

   

  amunt

  Fatiha Idmhand
  Investigación y promoción de habilidades «digitales»: el proyecto CHispa en las Humanidades Digitales
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 13 de maig de 2015

  Investigación y promoción de habilidades «digitales»: el proyecto CHispa en las Humanidades DigitalesLes eines digitals modifiquen les condicions d'accés, de producció i de difusió del saber i dels coneixements i donen lloc a una conversió progressiva de les pràctiques científiques introduint, progressivament, treballs, col·laboracions i investigacions més "trans-disciplinars". Per anomenar aquestes noves habilitats, sobretot en l'àmbit de les ciències humanes i socials, es parla d'«Humanitats Digitals». En el marc del programa CHispa portem a terme un programa en ciències humanes que intenta comprendre els actuals desafiaments de la "conversió digital" i que difon arxius i desenvolupa estudis sobre les condicions de la creació sous contrainte.

   

  amunt

  Eulàlia Miralles
  Redescobrir un clàssic: Francesc Fontanella, poeta barroc
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 1 de desembre de 2014

  Redescobrir un clàssic: Francesc Fontanella, poeta barrocEn els darrers anys hem pogut assistir a la revisió i consegüent revalorització de l'obra de Francesc Fontanella (1622-1683/85), màxim exponent del barroc català. Llegir la seva producció poètica des d'una nova perspectiva, lliure d'apriorismes i a la llum de les noves descobertes sobre l'home i l'obra, és la voluntat d'aquesta sessió.

   

  amunt

  Maria Pujol Valls
  L'obra de Josep Vallvedú: radiografia des d'Anglaterra
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 16 de febrer de 2012

  L'obra de Josep Vallvedú: radiografia des d'AnglaterraL'obra de Josep Vallverdú ha estat l'objecte d'estudi de la tesi doctoral de Maria Pujol i Valls a la Universitat de Lancaster, Anglaterra. La jove maresmenca s'ha centrat especialment en els llibres personals i de ficció infantil i juvenil de l'autor lleidetà per analitzar-los com a obres literàries, però també com a expressions culturals marcades pel context històric.
       Després de la conferència hi haurà un diàleg amb l'escriptor.

   

  amunt

  Magí Sunyer
  Mètrica i creació
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 17 de gener de 2012

  Mètrica i creacióDins l'àmbit de la matèria de mètrica i versificació, el reconegut investigador i escriptor Magí Sunyer, professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, exposarà la seva visió de la mètrica des del punt de vista del creador. La conferència anirà il·lustrada amb lectures de textos de l'autor, que els comentararà des del punt de vista de la mètrica i la versificació.

   

  amunt

  Joan Pomar
  La poesia catalana contemporània a les Balears
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 10 de març de 2010

  La poesia catalana contemporània a les BalearsJoan Pomar Mir (Campos, 1955), poeta, en aquesta conferència ens proposa un viatge per l'activitat poètica actual a les Illes Balears, a través d'un elenc prou exhaustiu de poetes i tot mirant d'establir les principals escoles i tendències i de situar les plataformes més importants de difusió de la poesia a les Illes. La sessió s'acompanya amb la lectura de fragments de textos poètics triats segons les preferències del conferenciant.

   

  amunt

  Josep Camps
  Editar J. B. Xuriguera
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 21 de maig de 2008

  Editar J. B. XurigueraAmb motiu del centenari del seu naixement s'han reeditat les dues novel·les que Joan Baptista Xuriguera va publicar durant els anys de la República: Desembre (1934) i Hilde (1935). Uns textos que l'autor va revisar profundament després de tornar de l'exili el 1948 però que no van arribar a veure la llum. La sessió planteja, d’una banda, comparar les dues versions de Desembre i Hilde i els motius que van impel·lir Xuriguera en la revisió de cada novel·la; i de l'altra, comentar els criteris que s’han seguit a l'hora d'editar-les de nou.

   

  amunt

  Enric Falguera
  L'edició de l'Obra completa de Jaume Agelet i Garriga
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 13 de maig de 2008

  L'edició de l'Obra completa de Jaume Agelet i GarrigaLa xerrada vol donar a conèixer el procés de revisió que el poeta du a terme de la seva obra en els darrers anys de la seva vida, les raons que el menaren a fer-ho i els canvis que opera, així com les dificultats que han aparegut a l’hora d’establir el text com a definitiu a partir del material llegat per l’autor.

   

  amunt

  Lluís Solà
  Lliçó de dicció i elocució, amb lectura de poemes propis
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 1 d'abril de 2008

  Lliçó de dicció i elocució, amb lectura de poemes propisL'exposició va consistir en una argumentada defensa de l'oralitat, de la necessitat que la poesia sigui dita, seguida d'una memorable lectura d'una tria dels seus poemes. La presentació del convidat va anar a càrrec del poeta Jordi Pàmias, que va destacar i interpretar alguns aspectes de la poesia de Solà.

   

  amunt

  José Corredor Matheos
  J. V. Foix: el poeta i les arts plàstiques
  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, 12 de desembre de 2006

  J. V. Foix: el poeta i les arts plàstiquesEn el context de l'exposició J. V. Foix, Poemes de pedra, l'Aula Màrius Torres ha volgut comptar amb un dels millors especialistes sobre art contemporani, a més d'escriptor i traductor (Premio Nacional de Poesía 2005 i traductor al castellà de Foix, entre d’altres autors) perquè exposi la seva anàlisi d'un dels aspectes més remarcats per la crítica foixiana però, alhora, un dels més desconeguts: la relació de la seva obra amb les arts plàstiques.

   

  amunt

  Miquel M. Gibert
  Sobre l'edició del teatre complet de Josep Maria de Sagarra
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 29 de novembre de 2006

  Sobre l'edició del teatre complet de Josep Maria de SagarraLa conferència va consistir en una breu relació de la cronologia del projecte d'edició crítica de l'obra completa de Josep Maria de Sagarra, la descripció de la metodologia emprada en la feina de col·lació de variants i correcció de proves, i la formulació d'alguns dels problemes que presenten els manuscrits sagarrians.

   

  amunt

  Enric Gallén
  Mite i teatre contemporani. A propòsit de Salvador Espriu
  Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, 29 de març de 2006

  Mite i teatre contemporani. A propòsit de Salvador EspriuLa conferència va consistir en una contextualització general del teatre entre finals del segle XIX i els anys trenta del segle XX (de Wilde, D'Annunzio, etc. fins a Cocteau, Gide, Brecht, Thornton Wilder, Giraudoux, O' Neill, Anouilh, etc., amb atenció als autors catalans: Maragall, Ors, Carrion, Villalonga, Arbó), seguida d'una anàlisi de la producció teatral de Salvador Espriu en relació amb alguns dels referents apuntats.

   

  amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal