Enllaços directes
La Càtedra Màrius Torres (CMT) és fruit de la col·laboració entre l’Aula Màrius Torres i la Universitat de Lleida, i és impulsada per un grup de professors del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, dedicats a l’estudi de la literatura catalana contemporània i interessats en l’aplicació de les noves tecnologies a la conservació i difusió del patrimoni cultural.* [+ info]
Les seves principals línies d'actuació són:
- • Activitats, com ara jornades, exposicions, conferències, cursos i seminaris.
- • Publicacions, amb diverses col·leccions.
- • Recerca sobre literatura contemporània en llengua catalana, amb especial atenció al patrimoni literari.
Els seus projectes més destacats actualment en curs són:
- • Corpus Literari Digital, que pretén reunir la digitalització del patrimoni literari contemporani en llengua catalana, amb versions digitals de publicacions periòdiques, llibres, manuscrits i enregistraments sonors i audiovisuals.
- • Torsimany, una plataforma virtual per a la preservació, la difusió i l'estudi de les traduccions de la literatura catalana a altres llengües.
- • Espai Màrius Torres, dedicat a la gestió, preservació i divulgació de l’obra de Màrius Torres, i a la investigació i promoció dels estudis sobre l’obra i la figura del poeta i sobre la tradició literària de Ponent.
A més, la Càtedra està desenvolupant aquest portal:
- • Plèiade, un portal de monografies dedicades a autors, publicacions periòdiques i altres esdeveniments literaris, que presenta, ordenats, els materials del Corpus Literari Digital i del Torsimany.
* La creació de la CMT es va formalitzar el dia 10 de desembre de 2010, amb la signatura d'un conveni entre l’AMT i la UdL, previ informe favorable de la Comissió de recerca de la Universitat de Lleida (21/5/2010) i aprovació pel Consell de Govern (28/5/2010) de la Universitat de Lleida.