Publicacions > Col·leccions >


Col·lecció Meridians

La col·lecció «Meridians», continuadora de l'esperit de «Philologica», aplega des d'edicions, especialment crítiques i/o anotades, de materials literaris de difícil accés, fins a volums amb textos crítics de diversos períodes de la literatura catalana o de diverses disciplines i escoles teòriques i crítiques.
     Aquesta col·lecció compta amb un comitè científic i cada volum és avaluat per dos especialistes externs.separador

 

Cliqueu per veure'n algunes pàgines
Veny-Mesquida, Joan R. (ed.), Epistolari V-Λ. Les cartes entre Josep Vallverdú i Guillem Viladot, Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2022

Edició de les cartes conservades entre dos dels escriptors catalans més importants de la segona meitat del segle XX, profusament anotades amb explicacions del context i del contingut de cada carta i amb un estudi introductori. El carteig abraça un llarg període de relació (de 1957 a 1991) a través del qual es poden resseguir els esforços dels dos amics per contribuir a la progressiva restauració de la catalanitat de Ponent, en els aspectes més «tangibles» de la cultura catalana i també, i sobretot –cosa de molt més mèrit–, de la consciència de catalanitat de la seva col·lectivitat. Les cartes tenen un indubtable interès –històric, literari, personal– i representen una aportació molt original a la història cultural del país, en tant que les signen dos individus que l’estan vivint com a testimonis, que l’estan fent com a protagonistes i que, a partir d’un determinat moment, saben que l’estan fent.

 

Cliqueu per veure'n algunes pàgines
Lladó, Miquel, Del fonoll a la neu. Antologia de textos, a cura d'Eduard Batlle, Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2019

Selecció de textos poètics, assagístics, narratius, dramatúrgics i epistolars d'aquest oblidat escriptor ponentí. L'antologia vol oferir una mostra que serveixi per introduir els lectors a l'obra d'aquest prolífic i desconegut personatge.

 

Cliqueu per veure'n algunes pàgines
Camps i Arbós, Josep & Joan R. Veny-Mesquida, Poètiques de viva veu. L'Arxiu Sonor de Poesia de Joan Colomines i Puig, Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2016

Edició de les poètiques enregistrades durant el primer lustre dels anys 1960 per Joan Colomines amb l'objectiu de constituir un Arxiu Sonor amb la veu d'una bona mostra dels escriptors catalans del segle XX, de totes les tendències, de totes les generacions i de tot el territori de parla catalana. El volum aplega també, profusament anotats, altres materials relacionats amb l'Arxiu: les presentacions que va fer el Dr. Colomines a les reunions clandestines que va organitzar a casa seva durant la mateixa època (conegudes com Barbolles Poètiques), els escrits de Colomines sobre els seus projectes d'aquesta època i altres materials complementaris, amb facsímils d'alguns documents.

 

Cliqueu per veure'n algunes pàgines
Malé, Jordi, Les idees literàries al període d’entreguerres. Antologia de textos, Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2012

Antologia que aplega una àmplia selecció d'articles, pròlegs, etc., d'autors dels anys vint i trenta, dedicats a reflexionar i polemitzar sobre aspectes de la poesia, la prosa, el teatre i la crítica literària de l'època.
     Transcripcions d’Anna Gómez, Carme Vallès i Víctor Verdú. Textos revisats per Maite Puig (coord.), Andratx Badia, Anna Llovera, Gerard Martínez i Àngels Marzo.

amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal