La Càtedra > Membres



separador

 

Organigrama de la Càtedra Màrius Torres

Equip  
Direcció:
Direccions adjuntes:

Vocals
Joan Ramon Veny Mesquida
Xavier Macià i Costa (President de l'AMT)
Jordi Malé i Pegueroles (IP del GRAMT)
Julián Acebrón
Josep Camps i Arbós
Salvador Escudé
Enric Falguera
Imma Farré i Vilalta
Meritxell Guimet
Margarida Prats
Membres corresponents  
Principat:

Illes Balears:
País Valencià:
Italia:
Regne Unit:

Víctor Martínez-Gil (Univ. Autònoma de Barcelona)
Magí Sunyer (Univ. Rorvira i Virgili)
Damià Pons (Univ. de les Illes Balears)
Adolf Piquer Vidal (Univ. Jaume I - Castelló)
Donatella Siviero (Univ. di Messina - Sicília, Itàlia)
Montserrat Roser i Puig (Univ. of Kent, Regne Unit)
Consell assessor  
Comunitat universitària (UdL)
Jorge Nieto (Dep. Filol. Catalana i Comunicació)
Carme Figuerola (Facultat de Lletres)
Rodolf Gonzàlez (Servei de Biblioteca)
Institucions amb conveni de col·laboració Ateneu Barcelonès
Biblioteca de Catalunya
Diputació de Lleida
Editorial Barcino
Fundació Carulla
Grup 62
Institut Municipal de Cultura - Ajuntament de Lleida
Institut d'Estudis Catalans
Ministerio de Educación, Cultura i Deporte
Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Barcelona
Universitat Suor Orsola Benincasa de Nàpols
Comitè de seguiment  
Director de la CMT:
Representants UdL:

Representants AMT:
Joan Ramon Veny Mesquida
Per determinar
Per determinar
Xavier Macià i Costa
Jordi Malé i Pegueroles

Junta de l'Aula Màrius Torres

President d’honor:
President:
Secretari:
Tresorer:
Vocals:
Víctor Torres i Pereña
Xavier Macià i Costa (UdL)
Jordi Malé i Pegueroles UdL)
Joan Ramon Veny Mesquida (UdL)
Josep Camps i Arbós (UOC)
Salvador Escudé Baró
Imma Farré Vilalta
Margarida Prats Ripoll (UB)

Investigadors del Grup de Recerca Aula Màrius Torres

Investigador principal: Jordi Malé i Pegueroles (UdL)
Investigadors del grup: Helena Alonso Capdevila (UdL)
Mercè Comas Lamarca
Enric Falguera Garcia (IEI)
Imma Farré i Vilalta (UOC)
Xavier Macià i Costa (UdL)
Margarida Prats Ripoll (UB)
Montserrat Roser i Puig (Univ. of Kent, Regne Unit)
Joan Ramon Veny Mesquida (UdL)
Investigadors col·laboradors: Josep Camps i Arbós (UOC)
Joan Cornudella Olivart
Jordi Cornudella Martorell (Grup 62)
Anna Gudayol i Torelló (Biblioteca de Catalunya)
Maria del T. Molas Alberich (Biblioteca de Catalunya)
Altres investigadors vinculats: Donatella Siviero (Univ. di Messina - Sicília)
Maria Dasca (Univ. Paris-Sorbonne Paris IV)
Becaris de recerca: Andratx Badia Escolà, 2007-2010 (UdL)
Anna Llovera Juncà, 2009-2010 (UdL)

Tècnics especialistes

Informàtica: Jonathan Chiné Cònsul, 2011-2014 (GRIHO - UdL)
Anna Comas i Aleix, 2007-2011 (GRIHO - UdL)
Marta Oliva, 2007-2009 (GRIHO - UdL)
Digitalització i imatge: Xavier Goñi (SRI - UdL)
Xavier Piqué (SRI - UdL)
Adhoc Synectic Systems

Comitès científics dels projectes

Corpus Literari Digital Direcció: Jordi Malé i Joan Ramon Veny-Mesquida
Comitè científic:
   IEC: Carles Miralles († 2015), Joaquim Molas († 2015); Joan Martí Castell i Albert Rossich i Estragó
   UdL: Jordi Malé i Joan Ramon Veny-Mesquida
Espai Màrius Torres Direcció: Josep Camps i Joan Ramon Veny-Mesquida
Col·laboradors: Judith Aluja, Andratx Badia, Eduard Batlle, Josep Camps, Salvador Escudé, Francesc Foguet i Boreu, Anna Fuentes, Marta Gort, Helena Guasch, Gerard Malet, Gemma Palà, Margarida Prats, Maria Pujol Valls, Dúnia Riart, Isabel Rosell, Laia Rubia, Laia Sánchez, Aida Suñé, Víctor Verdú, Joan Ramon Veny, Montserrat Vilà
Torsimany Direcció: Joan Ramon Veny-Mesquida
Col·laboradors: Eusebi Ayensa, Jordi Cornellà-Detrell, Immaculada Fàbregas, Kálmán Faluba, Ivan Garcia, Mònica Güell, Xavier Montoliu Paul, Irina Ionescu, Sebastià Moranta, Núria Puigdevall i Bafaluy, Josep Saval, Anna Sawicka, Bozena Zaboklicka i Simona Škrabec.

amunt
separador

Perfils curriculars


Helena Alonso Capdevila • halonso@filcat.udl.cat • Publicacions

Lleida, 1969. Doctora en Filologia Catalana. Professora de Batxillerat de Llengua i Literatura Catalanes i professora associada a la Universitat de Lleida. Les seves principals línies de recerca són la teoria de la literatura, la literatura catalana contemporània, la traducció literària i la comunicació audiovisual. Entre les seves publicacions destaquen: «Diversitat i unitat en l’obra de Joaquim Molas» (1995), «La poesia de Joan Salvat-Papasseit als anys 30» (1997), «La recepció de Joan Salvat-Papasseit: el cas d’El Poema de la Rosa als Llavis» (1999), «La construcció del Jo i la construcció del Tu: Salvat-Papasseit, autobiografia i biografia» (2001), «La recepció de les avantguardes literàries: el cas de Joan Salvat-Papasseit» (2004), «Altres mons, altres desitjos. El viatge al Marroc d’Aurora Bertrana, entre el tòpic i la transgressió» (2005) i «El Pirineu com a espai literari: més enllà de la mitificació i la llegenda» (2006).

amunt
Andratx Badia Escolà • andratx@cmail.cat • Publicacions

Lleida (Segrià), 1984. Llicenciat en Filologia Catalana (Universitat de Lleida, 2006) i Premi Extraordinari de Llicenciatura en Filologia Catalana (Universitat de Lleida, 2007). El seu camp d’interès és la literatura catalana i, en especial, la contemporània. Actualment és doctorand en Filologia Catalana. Com a creador va guanyar l’any 2000 el Premi Núria Tudela i Penya, ha publicat una selecció de poemes en l’antologia Estrenes. Antologia de poemes i contes, i va ser guionista i documentalista del programa de televisió La Gran Amaltea. Ha format part del Consell de Redacció d’«Escoltant la Vida» (2000-2007), va ser membre fundador del col·lectiu literari «La Tertúlia del Dimecres» (Lleida, 2004-2006) i és coorganitzador de l’acte literari «INSÒMNIA – Festa de la Creació» de la ciutat de Lleida. És cap de l’Agrupament Escolta i Guia «Lo Manaix» de Lleida.

amunt
Josep Camps i Arbós • jcampsar@uoc.edu • Publicacions

Estudiós de la literatura catalana dels segles XIX i XX, ha publicat els llibres Amb tinta blava. Literatura catalana a les Balears i les Pitiüses (2001), amb Llorenç Soldevila, i Ramon Xuriguera (1901-1966): biografia, activitat cultural i literatura (2007). És autor d’estudis i edicions sobre Jacint Verdaguer, Narcís Oller, Santiago Rusiñol, Miquel Costa i Llobera, Joan Alcover, Josep Carner, Ramon Xuriguera, Joan Baptista Xuriguera i Màrius Serra, entre d’altres. També ha publicat diversos manuals de llengua i literatura catalanes per a l’ESO i el Batxillerat, així com seleccions i antologies de textos acompanyades de propostes pedagògiques.

amunt
Mercè Comas Lamarca • mcomasla5@hotmail.com • Publicacions

Llicenciada en Filologia catalana l’any 2001, ha centrat la seva activitat professional en la recerca sobre el desenvolupament, la història i l’activitat de la impremta a Perpinyà i la literatura que se n’ha derivat al llarg dels segles, en el marc d’un projecte de recerca de la Secció Històrico Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Paral·lelament centrà el treball de recerca del doctorat en la correspondència de Salvador Espriu amb Antoni Comas, que posteriorment es publicaria en forma de llibre. Té investigacions en curs sobre altres correspondències de personatges de la literatura catalana dels segles XIX i XX. Compagina l’activitat de recerca amb estudis de Biblioteconomia, correccions i traduccions de textos.

amunt
Salvador Escudé Baró

amunt
Enric Falguera Garcia • efalguera@lleida.org • Publicacions

Lleida, 1974. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Lleida, ha obtingut el Diploma d’Estudis Avançats per la Universitat Autònoma de Barcelona. Està preparant, actualment, la seva tesi doctoral sobre el poeta Jaume Agelet i Garriga i el seu centre d’investigació és la poesia catalana dels anys vint i trenta. Ha publicat La poesia de Jaume Agelet i Garriga. Evolució i fidelitat (2004) i articles de crítica literària a les revistes Serra d’Or i Transversal. També ha publicat l’edició crítica de la poesia de Jaume Agelet, Tria de versos (2008), i l’estudi La religió en la literatura catalana a Lleida (segles XIX i XX).

amunt
Imma Farré i Vilalta • ifarre@xtec.cat • Publicacions

Anglesola, l’Urgell, 1966. Estudià Filologia Catalana a la Facultat de Filosofia i Lletres de Lleida (Universitat de Barcelona) i es llicencià el 1989. Des de l’any 1990 treballa de professora de llengua i literatura catalanes a l’ensenyament secundari. L’any 1997 obtingué el grau de llicenciatura en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona amb el treball La Biblioteca Joventut (1901-1914). Actualment està elaborant la seva tesi doctoral dedicada al setmanari Joventut (1900-1906), sobre el qual ha publicat diversos estudis en revistes especialitzades (Els Marges, Llengua & Literatura). Ha estat professora de literatura catalana contemporània a la Universitat de Lleida i actualment exerceix de consultora d’aquesta matèria a la Universitat Oberta de Catalunya. Els interessos de recerca se centren fins ara en diferents aspectes del Modernisme.

amunt
Xavier Macià i Costa • xmacia@filcat.udl.cat • Publicacions

Viu de Llevata, 1961. Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Lleida i professor titular d’aquesta universitat. S’ha dedicat a la investigació en els àmbits de la poesia catalana contemporània i de la literatura de les terres de Ponent. Ha publicat una edició anotada de l’Obra poètica completa de Joan Vinyoli (2001), escriptor a qui ha dedicat diversos articles, i és autor de monografies com ara La poesia de Gabriel Ferrater (1986, amb Núria Perpinyà) i d’estudis sobre autors ponentins com Jordi Pàmies i Antoni Navarro, de qui també ha editat diverses obres. És l’investigador principal del Grup d’Estudis de Literatura Catalana i Crítica de la UdL, i president i membre fundador de l’Aula Màrius Torres. Poeta i dramatug.

amunt
Jordi Malé i Pegueroles • jmale@filcat.udl.cat • Publicacions

Mataró, 1967. Doctor en Filologia Catalana (Universitat de Barcelona 1999). Ha fet classes a la Universitat de Barcelona com a professor associat i és Titular d’Universitat a la Universitat de Lleida des de 2002. S’ha centrat en l’estudi de la literatura catalana contemporània, tant en el seu vessant creatiu com en els de la història i la crítica literàries. Ha publicat edicions de Pere Calders (Antaviana, 2000) i Carles Riba (Tres suites, 1993); articles sobre Josep Pla, Marià Manent, Joan Brossa, Antoni Rubió i Lluch, Jordi Rubió i Balaguer, Carles Riba, Sebastià Juan Arbó, Jesús Moncada i Jordi Coca, entre d’altre autors; i monografies sobre Josep Carner («Auques i ventalls», de Josep Carner, 1995), i especialment, Carles Riba (Carles Riba i el Noucentisme. Les idees literàries, 1995; Poètica de Carles Riba. Els anys del postsimbolisme 1920-1938, 2001; i Carles Riba i la traducció, 2007). Com a investigador, ha dirigit els projectes Les revistes literàries d’entreguerres (2006) i Las revistas literarias del Novecentismo a las Vanguardias. Digitalizacion y estudio de patrimonio hemerográfico (2007-2009). És investigador del Grup d’Estudis de Literatura Catalana i Crítica de la UdL, secretari de l’Aula Carles Riba (Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya) i membre fundador de l’Aula Màrius Torres.

amunt
Margarida Prats • mprats@ub.edu

Torrelameu 1949. Doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (2005). Professora titular de la Facultat de Formació del Professorat d’aquesta universitat. Forma part de l’Observatori de Lectura de la Universitat de barcelona, del grup de recerca FRAC i del grup d’innovació docent consolidat GIDCDLL. Ha intervingut en diferents cursos i programes de formació permanent de les universitats de Barcelona, Lleida, València, Vic i del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Treballa en els àmbits de l’educació literària i de la literatura infantil i juvenil, on s’ha especialitzat en la poesia per a infants; té articles, entre d’altres, a Faristol, Escola Catalana, Temps d’Educació. Ha estat guardonada amb el IX premi Aurora Díaz Plaja. Com ha estudiosa de Màrius Torres, ha estat curadora de les dues darreres edicions del poeta i ha publicat els llibres Màrius Torres. L’home i el poeta, Invitació a Màrius Torres, Màrius Torres del poeta al lector, Com un foc invisible... Antologia poètica, aquest darrer amb Salvador Escudé, i articles a Catalònia, Llengua & Literatura, Els Marges, RevistAtlántica, Serra d’Or i Urc.

amunt
Maite Puig Tarré • mpuig@filcat.udl.cat

Cervera, 1980. Llicenciada en Filologia Catalana (Universitat de Lleida, 2003) i Diploma d'Estudis Avançats (Universitat de Lleida, 2008), sobre la Toponímia menor del terme de Cervera, en curs de publicació. Tècnica en normalització lingüística al Consorci per a la Normalització Lingüística (2005-2010). Ha impartit classes com a professora substituta a la Universitat de Lleida (cursos 2009-2010 i 2010-2011). La seva tasca docent i investigadora s'ha centrat en l'onomàstica, la sociolingüística i l'assessorament lingüístic. Des de 2010 compagina aquestes feines amb la de correctora per a diverses editorials i entitats.

amunt
Montserrat Roser i Puig • m.roser-i-puig@kent.ac.uk • Publicacions

Girona, 1964. Doctora i Senior Lecturer en Estudis Hispànics a la Universitat de Kent, Canterbury, des de 1995. Els seus interessos d’investigació són el teatre i la poesia dels segles XX i XXI, i les relacions entre la cultura catalana i les literatures en llengua anglesa, especialment la del Regne Unit. Ha publicat El llegat anglès de Marià Manent (1998); ha editat A Female Scene: Three Plays by Catalan Women (2007) i coeditat les actes del Col·loqui Europeu d’Estudis Catalans. La recepció de la literatura catalana a Europa, amb Eliseu Trenc, i les del Segon Col.loqui Europeu d’Estudis Catalans. Intertextualitat a la literatura catalana des del franquisme fins avui, amb Cristià Camps (2007). També ha escrit nombrosos articles sobre Benet i Jornet, Gabriel Ferrater, Gil de Biedma, Gimferrer, Bruch, Aymar, Sarrias, Riera, Parcerisas, Riba, Foix, Brossa, etc. i sobre les relacions entre els intel.lectuals catalans i els anglesos des de principis del segle XX. Va ser presidenta de l’Anglo-Catalan Society del 2002 al 2005 i actualment és la directora d’estudis de postgrau de la School of European Culture and Languages de la Universitat de Kent.

amunt
Víctor Torres i Pereña

Advocat i polític, germà de Màrius Torres. Dirigent històric de la formació política Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Va combatre durant la guerra del 1936-1939 i, posteriorment, es va exiliar a França des del 1939 fins el 1976, any en què va retornar a Catalunya. Durant el període d'exili francès, va ser secretari general de la presidència de la Generalitat de Catalunya mentre en fou president Josep Irla (1948-1954) i, més tard, va col·laborar amb el president Tarradellas. Un cop retornat a Catalunya, ha estat escollit diputat al Parlament de Catalunya per ERC (1980 i 1984) i senador a Madrid (1980 i 1982).

amunt
Joan Ramon Veny Mesquida • jveny@filcat.udl.cat • Publicacions

Palma de Mallorca, 1963. Doctor en filologia catalana (Universitat de Barcelona, 2000). Professor d’institut en excedència (1988-2001) i Catedràtic d’Escola Universitària (Universitat de Lleida). La seva tasca docent i investigadora s’ha centrat en la literatura catalana contemporània i en alguns dels aspectes més tècnics i teòrics de la literatura, com ara l’edició de textos, la mètrica i la preceptiva. Ha impartit cursos a l’Istituto Universitario Orientale de Nàpols, a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha publicat diverses edicions crítiques i anotades de textos: de Foix i d’Espriu, a més de diversos articles sobre poesia catalana contemporània, crítica genètica i ecdòtica. També ha publicat el volum Preceptiva poètica, amb les preceptives inèdites d’Antoni Febrer i Cardona. Ha format part de diversos grups de recerca de la UB i és membre fundador de l’Aula Màrius Torres.

amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal