Activitats

Altres activitatsseparador

 

  Jornades Marçalianes: Al vent les algues lliures, organitzades per la Fundació Maria Mercè Marçal
  Facultat de lletres, 21 de novembre de 2018

  La Càtedra Màrius Torres col·labora en l'organització de les VII Jornades Marçalianes que tindran lloc a Lleida el dia 21 de novembre en el marc del Festival Internacional de Poesia. Les Jornades es duen a terme cada dos anys i se centren en l’obra i la vida de Maria-Mercè Marçal. Tenen una faceta més acadèmica, en forma de petit congrés en què es convoquen estudioses, estudiosos i especialistes d’arreu del món, i una faceta més lúdica, amb exposicions, recitals i altres activitats paral•leles al congrés. Cada edició intenta tractar l’obra i la figura de Marçal des d’una nova perspectiva (política, traducció, tradició, art, etc.) i també ampliar l’àmbit geogràfic de difusió. Enguany se centrarà en el compromís (polític, cívic, etc.) de Marçal.

   

  amunt

  Participació en el Curs de formació Màrius Torres a Lleida, organitzat per Espais Escrits
  Institut d'Estudis Ilerdencs, 10 de novembre de 2018

  Aquesta jornada forma part del curs de formació organitzat per Espais Escrits, amb la idea de presentar els diversos centres literaris com a eina i recurs per acostar els autors i la literatura a l’ensenyament. El curs es desenvolupa a tots els serveis territorials de Catalunya, però a cada indret es dona a conèixer un autor clàssic diferent.

   

  amunt

  Segona presentació de la traducció Cтихи / Poesies de Màrius Torres
  Institución Adelante de Sant Petersburg, 25 d'octubre de 2018

  A càrrec d'Olga Nikolaeva, traductora i professora de la Universitat Estatal de Sant Petersburg, i d'Arnau Barios, professor de la mateixa Universitat.

   

  amunt

  Presentació de la traducció Cтихи / Poesies de Màrius Torres
  Museu Akhmàtova de Sant Petersburg, 27 de setembre de 2018

  Dins el context de les Jornades d'invitació a la literatura catalana de la Universitat Estatat de Sant Petersburg, amb les intervencions d’Olga Nikolaeva i Andrei Rodoski (traductors, Universitat Estatal de Sant Petersburg), Margarida Prats (prologadora i especialista, Universitat de Barcelona) i Joan Ramon Veny (director de la Càtedra Màrius Torres i impulsor de la traducció), seguides d’una lectura de poemes de Màrius Torres en català i rus a càrrec d’alumnes del grau de Filologia Hispànica de la Universitat Estatal de Sant Petersburg.

   

  amunt

  Presentació de la carpeta Ho sap tothom, i és profecia. Nadals. Caps d'Any. Natalicis
  Ateneu Barcelonès, 12 de desembre de 2017

  Presentació de la carpeta amb les felicitacions que Foix va enviar als seus amics entre 1948 i 1976, a cura de Margarida Trias i Joan R. Veny-Mesquida i amb un estudi de Jordi Cerdà Subirachs. Amb la intervenció de Jordi Cornudella, Jordi Cerdà Subirachs i Joan Ramnm Veny.

   

  amunt

  Presentació del volum Màrius Torres, Cartes a Mahalta
  Espai Orfeó, 26 d'octubre de 2017

  Presentació de l'epistolari entre Màrius Torres i Mercè Figueres, a càrrec de Meritxell Guimet i Margarida Prats, publicat per Club Editor. Amb la intervenció de Maria Bohigas, editora, i les curadores del volum.

   

  amunt

  Presentació de Sfinxul din noi. Antologie poeticã / L'esfinx interior. Antologia poètica
  Cafè del Teatre de l'Escorxador, 25 d'octubre de 2017

  Presentació de l'antologia bilingüe romanès-català de poemes de Màrius Torres (Bucarest, Editura Meronia «Biblioteca de Cultură Catalană» 41, 2017), amb traduccions de Jana Balacciu Matei i estudi introductori de Margarida Prats, seguida d'un debat amb els traductors del poeta al rus i l'alemany. Amb la intervenció de Jana Balacciu Matei, Olga Nikolaeva, Andrei Rodosski i Àxel Sanjosé, traductors de Màrius Torres.

   

  amunt

  Presentació dels llibres De poeta a poeta. 36 poetes comenten 36 poemes de Màrius Torres i Màrius Torres, Tries de poemes (1938)
  Institut d'Estudis Ilerdencs, 18 d'octubre de 2017

  Presentació de dos voluims editats per la Càtredra Màrius Torres i Pagès Editors amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de la mort de Màrius Torres. Amb la intervenció de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; Eulàlia Pagès, editora; Josep Camps, Imma Farré i Margarida Prats, membres de la Càtedra Màrius Torres i curadors dels volums.

   

  amunt

  Presentació del llibre Selecta de Sonets de Shakespeare. Líriques de Shakespeare de Magí Morera i Galícia
  Institut d'Estudis Ilerdencs, 21 de novembre de 2016

  Presentació del llibre <i>Selecta de Sonets de Shakespeare. Líriques de Shakespeare</i> de Magí Morera i GalíciaPresentació del facsímil dels sonets shakespeareans traduïts per Magí Morera i Galícia que inaugura, coincidint amb la celebració del quart centenari de la mort del gran escriptor anglès, la Biblioteca Històrica de la Traducció Catalana. Amb la intervenció de Montse Macià, directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Ramon Veny, director de la Càtedra Màrius Torres i cocoordinador de la col·lecció, Dídac Pujol, curador del volum, i Josep Vallverdú, escriptor. Durant les intervencions, el poeta i rapsode Amat Baró va recitar sonets del llibre.

   

  amunt

  Participació en l'acte In absentia. Grans poetes del passat en la seva pròpia veu de la Setmana de la Poesia de Barcelona de 2014
  Biblioteca de Catalunya, 15 de maig 2014

  Participació en l'acte <i>In absentia. Grans poetes del passat en la seva pròpia veu</i> de la Setmana de la Poesia de Barcelona de 2014Presentació de la Fonoteca del Corpus Literari Digital dins el marc de la Setmana de la Poesia, en un acte consistent en l'audició d'enregistraments provinents dels fons de la Càtedra i de la Biblioteca de Catalunya amb la veu de quatre dels grans poetes del segle XX: Clementina Arderiu, Josep Carner, Marià Villangómez i J. V. Foix.

   

  amunt

  Participació en la Jornada Conservant el futur, construint el passat
  Ateneu Barcelonès, 24 de novembre de 2010

  Participació en la Jornada Conservant el futur, construint el passatPresentació d'una ponència (Digitalització i coneixement) sobre els recursos que ofereix el Corpus Literari Digital per a la recerca a la Conservant el futur, construïnt el passat de l'Ateneu Barcelonès.

   

  amunt

  Participació en el XV Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
  Edifici emblemàtic del Campus de Cappont, 7 de setembre de 2009

  Participació en el XV Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura CatalanesPresentació d'una comunicació al XV Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes sobre el Corpus Literari Digital.

   

  amunt

  Presentació del llibre Una fantasma com n'hi ha poques, de Màrius Torres
  Teatre de l'Escorxador, 24 d'octubre de 2007

  Presentació del llibre <i>Una fantasma com n'hi ha poques</i>, de Màrius TorresXavier Macià, president de l'Aula Màrius Torres, i Miquel M. Gibert, curador de l'obra, van presentar el llibre Una fantasma com hi ha poques, un dels darrers inèdits de Màrius Torres, al Teatre de l'Escorxador, moments abans de l'estrena de la representació de l'obra.

   

  amunt

  Participació en la preparació del número 20 d’«Urc»
  Estiu-tardor de 2005

  Participació en la preparació del número 20 d’«Urc»L’AMT ha col·laborat, amb l'aportació de les il·lustracions procedents del seu fons, en l’elaboració del número 20 de la revista «Urc», monogràfic dedicat a les revistes lleidatanes d’entreguerres, coordinat per Olívia Gassol i editat per l'IMAC de l'Ajuntament de Lleida. El monogràfic ha rebut el Premi Anuaria 2006 de disseny gràfic a la millor publicació periòdica de l'any 2006.

   

  amunt

  Canten els poetes
  Auditori del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, 26 de novembre de 2005

  Lectures i cançons sobre poemes de Joan Salvat-Papasseit, Federico García Lorca, Salvador Espriu, Miguel Hernández i Màrius Torres. Col·laboració de l'Aula Màrius Torres en un espectacle de cant coral i rapsòdia, amb l'objectiu de divulgar l'obra de cinc grans poetes del segle XX.

   

  amunt

  Comentari dels poemes de l’Antologia de Poesia Catalana per al Batxillerat (ICE)
  Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida, curs 2005-2006

  El curs es proposava d’oferir al professorat d’institut una anàlisi dels textos poètics que integren una de les lectures a treballar durant el Batxillerat com és l’Antologia de Poesia Catalana, així com de plantejar diferents mètodes d’explicació dels poemes i de posar a l’abast materials i eines que ajudin el professorat a comentar-los dins les aules.
  El curs es va plantejar des d’una perspectiva fonamentalment pràctica, essent el seu destinatari el professorat que ha de treballar els poemes de l’antologia a les aules. Es van comentar els textos, doncs, pensant en la posterior aplicació dels comentaris a la docència, i es van facilitar tots els materials complementaris per ajudar el professorat a llegir els textos amb l’alumnat.

   

  amunt

  Presentació del llibre Pompeu Fabra a l’exili (1939-1948), de Jordi Manent
  Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida, 9 de novembre de 2005

  Presentació del llibre <i>Pompeu Fabra a l’exili (1939-1948)</i>, de Jordi ManentPresentació del llibre Pompeu Fabra a l'exili (1939-1948) de Jordi Manent, editat a Barcelona per Proa el 2005. L’acte va ser organitzat pel Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida i Òmnium Cultural de Lleida i van intervenir a banda de l’autor del llibre i d’Albert Turull, professor d’aquell Departament, dos membres de l’Aula Màrius Torres: Víctor Torres, germà del poeta Màrius i president d’honor de l’AMT, i Josep M. Domingo, que va presentar els participants i moderar les intervencions.

   

  amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal