Enllaços directes
La col·lecció Primera lliçó, que la CMT publica en coedició amb les Publicacions de l'Abadia de Montserrat i amb el suport de l'empresa Prefabricats Pujol de Mollerussa, vol oferir visions sumàries de les matèries relacionades amb la literatura perquè serveixin d'introducció per als lectors interessats. Els seus volums defugen els sòlits manuals i, amb una voluntat propedèutica i didascàlica, presenten aquestes matèries de forma clara i entenedora en capítols breus.+ info
Característiques dels volums i pautes de presentació d'originals
Explicacions del projecte a revistes acadèmiques
Primera lliçó sobre literatura vol ser una aproximació teòrica però alhora didàctica i plena d’exemples a les dificultats d’explicar què és la literatura i al fet que la seva definició no pot prescindir ni de la descripció d’unes propietats formals, que la situen al costat d’altres disciplines artístiques, ni del suport d’un consens social, basat en valors diversos i canviants. La introducció a la categoria donarà cabuda a les teories més rellevants sobre la constitució del text literari i a una visió panoràmica de les seves varietats genèriques.
Primera lliçó sobre Àngel Guimerà proposa una primera part en què s’analitzen els aspectes més significatius de la biografia d’Àngel Guimerà, des dels més personals als referents a la seva projecció pública com a referent del catalanisme. En una segona part es fa una interpretació de la seva obra a partir dels temes recurrents i de l’evolució estilística de la seva obra incloent-hi la poesia i la narrativa, amb la intenció de plantejar un model hermenèutic que doni compte de la significació de la seva producció. En un tercer apartat es resseguirà la projecció i recepció del corpus guimeranià tant en el context català i hispànic com en l’internacional.
Primera lliçó sobre l'assaig pretén oferir una definició de l'assaig com a gènere literari, seguint patrons estètics i sociològics, i tenint en compte les aportacions de la retòrica, la pragmàtica, l'anàlisi del discurs i la teoria de la literatura, amb exemples de l’àmbit literari català homologables a la resta de literatures europees.
Primera lliçó sobre el teatre planteja una aproximació al teatre des de la concepció d’aquest com a text i com a espectacle. En aquest sentit, ofereix un recorregut pels elements bàsics de l’escriptura i de l’escenificació teatrals, així com també pels diferents components de la ficció que podem trobar en totes dues manifestacions. Així mateix, la part final del volum presenta un model d’anàlisi de la literatura dramàtica, per a la concreció del qual recorre a diferents exemples del teatre català.
Primera lliçó sobre mètrica catalana obre una sèrie dedicada a la mètrica, entesa com a mesura dels versos, i a la versificació catalanes, com a estructura i combinació dels versos. Aquest primer explica els constituents del vers català (síl·laba, ritme i rima) i els fenòmens que hi concorren, amb exemples il·lustratius i en relació, quan calgui, amb el seu context romànic, des dels punts de vista descriptiu, diacrònic i prescriptiu. Els altres volums es dedicaran a la descripció dels versos sil·labicoaccentuals catalans, als gèneres, les estrofes i les formes fixes usats en la nostra poesia i a les adaptacions al català dels versos i les estrofes de la versificació quantitativa clàssica.
Primera lliçó sobre Vicent Andrés Estellés revisa la poesia del poeta valencià més important de l'època contemporània. Incialment es presenta un breu recorregut per dades personals i culturals de la seua vida. Tot seguit s'estructura la seua trajectòria i evolució poètica en períodes i en dècades, les quals es caracteritzen. També es revisa el conjunt de la seua producció i s'aprofundeix en les obres més rellevants. Finalment es tracta la seua poètica i es comenten aspectes del seu estil literari.
Primera lliçó sobre el romanticisme és una introducció al moviment enfocada en l’explicació dels conceptes teòrics de la seva poètica i dels seus elements constitutius, a partir dels textos teòrics i de la bibliografia específica, amb exemples de les seves diferents realitzacions.
Primera lliçó sobre els trobadors és una nova visió que conté un panorama crític i raonat de la poesia trobadoresca elaborada per Costanzo Di Girolamo, un dels més reconeguts especialistes en la matèria, que ja havia dedicat un estudi monogràfic sobre el tema amb el reputat volum I trovatori (1989), amb tretze reimpressions (1989-2020) i una recentíssima segona edició (2021), com també una traducció al català (1994).
Primera lliçó sobre l'anàlisi de la narrativa és una aproximació a la metodologia d’estudi d’aquelles obres literàries que englobem sota la denominació de narrativa. L’objectiu és proposar unes eines analítiques aptes per a poder analitzar cada component de l’obra i poder obtenir una lectura el més satisfactòria possible i alhora entendre els recursos tècnics que l’han feta realitat: des de la tipologia de la veu narrativa fins a la caracterització dels personatges.
Primera lliçó sobre Manuel de Pedrolo ofereix una introducció a la figura i l’obra d’aquest escriptor ponentí, un dels més rellevants de les lletres catalanes del segle XX. Després d'apuntar els episodis més significatius de la seva biografia i la seva dimensió pública, el llibre focalitza l’atenció en el conjunt de l’obra narrativa: la trajectòria global, les obres més destacables, els cicles novel·lístics, la novel·la de gènere i la narrativa breu. A continuació, aborda també altres gèneres o facetes que va conrear Pedrolo: la poesia, el teatre, el dietarisme, l’articulisme i les traduccions. Finalment, clou el volum una panoràmica sobre la vigència de la seva obra en l’actualitat.
Primera lliçó sobre literatura grega clàssica **.
Primera lliçó sobre el Renaixement és un assaig de definició i caracterització del moviment humanista i de la subsegüent cultura del Renaixement a Europa, que posa èmfasi en les realitzacions originals en terres italianes i en els seus protagonistes així com en la seva difusió arreu del continent. S’hi para atenció als diferents camps del coneixement, la literatura, l’art, la ciència i l’espiritualitat, i en les tensions i ombres internes que desemboquen en el desplegament de la contrareforma i els primers indicis de la nova cultura barroca.
Primera lliçó sobre Francesc Vicent Garcia presenta una visió actualitzada de la figura polièdrica del Rector de Vallfogona. Partint d'una revisió de la seva biografia i de la delimitació del corpus poètic que podem considerar d'atribució segura, el llibre se centra, primer, a assenyalar els vincles de la producció de Garcia amb la realitat literària de la Catalunya dels primers anys del Sis-cents. A continuació, s'hi analitzen els mecanismes compositius del poeta i s'ofereixen les principals claus de lectura de la seva obra. Finalment, s'hi explica el paper de Garcia com a creador d'una formula poètica que farà fortuna entre els seus contemporanis i el convertirà durant més de dos segles en el principal referent de les lletres catalanes, i en el poeta més important de la nostra tradició entre Ausiàs March i Verdaguer.
Primera lliçó sobre la novel·la ofereix una introducció al gènere literari més popular a partir de l’anàlisi dels diversos elements que el constitueixen. El llibre aplicarà diverses aproximacions teòriques a l’anàlisi d’exemples concrets, extrets de diverses tradicions literàries, amb l’objectiu de sintetitzar, de manera divulgativa, les principals aportacions a la teoria de la novel·la i, a la vegada, mostrar l’ampli ventall de propostes en què s’ha concretat la novel·la contemporània.
Primera lliçó. Com llegir un poema és una aproximació als diferents aspectes que integren el gènere de la lírica. El volum es planteja com un repàs descriptiu dels elements que formen part d’un poema, una presentació de les diferents estratègies de la lectura poètica i una eina per superar les dificultats que pot trobar el lector per fer sentit d’un text líric (tenint en compte el títol, la veu, el llenguatge, el to, la forma, les estructures líriques, etc). Més que una reflexió completament teòrica, el llibre vol seu una exposició pràctica i comentada de diferents poemes d’autors contemporanis i dels problemes que planteja la seva lectura.