Activitats

Jornades

Els papers d'una amistat. Jornada Sales-Torres (2012)


Justificació

Amb motiu de la celebració del centenari del naixement de Joan Sales, la Càtedra Màrius Torres vol participar en els actes d'homenatge amb l'organització d'aquesta Jornada Sales-Torres, amb l'eix vertebrador central de la relació entre el novel·lista i cofundador de Club Editor i el poeta Màrius Torres.
     Com se sap, la primera edició de l’obra poètica de Màrius Torres va aparèixer cinc anys després de la seva mort, el 1947, a Coyoacan, a cura de Joan Sales, que en va ser un dels grans amics i assessors en matèria lingüística i literària. A Sales correspon, doncs, sobretot a partir de la segona edició, feta ja a Barcelona (Óssa Menor, 1950) el mèrit d’haver situat el poeta de Lleida en la difícil palestra literària dels anys 50, per tal que els seus poemes donessin al seu creador el prestigi que mereixia i que ara tothom li reconeix dins el cànon de la lírica catalana contemporània.
     Com a editor i bon amic de Torres, Sales va mantenir-hi una intensa i extensa relació epistolar, que es conserva, juntament amb autògrafs manuscrits i mecanoscrits de poemes, a l'arxiu de Club Editor.
     La Càtedra Màrius Torres, en col·laboració amb Club Editor, ha digitalitzat aquest llegat, amb les edicions de l'obra de Torres a cura de Sales i les primeres edicions i traduccions d'Incerta lòria. La Jornada s'orgtanitza, també, per fer la presentació pública de tots aquests materials.


Programa

12.00h Margarida Prats
Màrius Torres. La història velada del(s) seu(s) llegat(s)

Desgranar la silenciosa història de la formació del llegat Màrius Torres obre les portes a la part desconeguda de les vicissituds de cerca, compilació i estudi dels materials que avui en formen part. La ponència proposa refer el llarg, lent i tenaç viatge, poques vegades rectilini, que ha permès anar més lluny, més enllà i més endins del que el punt de sortida deixava albirar i ha aconseguit aplegar un ric conjunt de documentació que constitueix, en paraules de Georges Steiner, «una aposta contra l’oblit, una postura contra el silenci».

12.30h Montserrat Casals
L'amistat Sales - Torres: una malaltia en temps convulsos?

No eren dos, eren tres: Màrius Torres, Mercè Figueres i Joan Sales. Durant els darrers anys de vida del poeta van construir uns ponts d'amistat gairebé impossibles de travessar. Un era al front de guerra i, després, a l'exili; els altres dos al Sanatori de Puig d'Olena. La marca d'aquesta amistat, el que van constituir, va quedar en un epistolari que desvela un dels moments més creatius de la literatura catalana del segle XX i que Sales va publicar anys més tard no sense deixar-hi la seva empremta personal. Una empremta que es pot estudiar, ara, a la llum de les cartes originals.

13.00h Maria Bohigas & Joan Ramon Veny
Presentació de la digitalització del llegat Màrius Torres del fons Joan Sales-Club Editor i de les d'Incerta glòria, de Joan Sales

La Càtedra Màrius Torres malda per recuperar, preservar, donar a conèixer i estudiar els llegats dels escriptors catalans contemporanis, amb especial atenció als de Ponent. Un dels seus primers objectius, doncs, ha estat el de (re)unir el llegat dispers d'autògrafs literaris del poeta que li dóna nom: Màrius Torres. Així, s'ha aconseguit digitalitzar el llegat que el seu germà Víctor havia dipositat a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida, el que havia deixat Maria Planas, directora del sanatori de Puig d'Olena, a la Biblioteca de Catalunya, el que el doctor Josep Saló havia donat a la Biblioteca de Montserrat i, finalment, el que conservava el fons Joan Sales. La compleció d'aquesta tasca de reunió de llegats, d'una banda, i la digitalització de les dues primeres edicions d'Incerta glòria amb motiu de l'escaiença de l'aniversari del naixement de Joan Sales, l'editor i gran amic del poeta, de l'altra, són els motius que justifiquen la presentació pública d'aquests mateirals.

13.30h Maria Bohigas
Inauguració de l'exposició Sales-Torres: els papers d'una amistat

L'exposició oferirà una petita mostra dels papers que avui dia constitueixen el testimoni de l'amistat entre Sales i Torres. La mostra inclourà alguns dels poemes que aquest va enviar a aquell en diferents trameses epistolars, i també algunes cartes significatives del considerable feix que es conserva tant al fons Sales com a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida.amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal