Publicacions > Col·leccions >


Edicions facsimils

La sèrie dedicada a la publicació de facsímils respon a l’interès de la CMT per difondre el patrimoni literari català més inaccessible, objectiu que de moment ha motivat l'edició de reproduccions d’autògrafs literaris (Màrius Torres, Salvador Espriu, J. V. Foix) i de publicacions periòdiques, com ara el primer número 1, pràcticament desconegut, de la revista Art (1932) o la col·lecció sencera, amb el darrer número censurat inclòs, de Poemes (1963-1964).



separador

 

Poemes del gosVallverdú, Josep, Poemes del gos, Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2023 [Novetat]

L'edició d'aquest facsímil, en col·laboració amb la Fundació Lo Pardal d'Agramunt, constitueix una de les aportacions de la CMT a la commemoració de l'Any Vallverdú. Es tracta del darrer volum publicat per Guillem Viladot a l'editorial Urgell, amb il·lustracions de Lluís Trepat.

 

Poema de l'home. Z-Z. MMITT. TOTViladot, Guillem, Poema de l'home. Z-Z. MMITT. TOT, a cura de Joan Ramon Veny-Mesquida; Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2022

La Càtedra Màrius Torres contribueix als actes de commemoració del centenari del naixement de Guillem Viladot amb l'edició en facsímil de la trilogia Poema de l'home, formada pels llibres finalment intitulats Z–Z. I Poema de l’home, MMITT. II Poema de l’home i TOT. III Poema de l’home. Els tres llibres-objecte de la trilogia es presenten segons els va idear Viladot el 1973 en sengles primeres edicions, dins una capsa amb un estudi sobre «Els tres "poemes de l’home" de Guillem Viladot» a càrrec de Joan Ramon Veny-Mesquida.

 

La cuca de llum xarrupa clarorBarceló i Cullerés, Joan & Xavier Vilallonga, La cuca de llum xarrupa claror, a cura de Julián Acebrón & Joan R. Veny-Mesquida; Lleida, Càtedra Màrius Torres & Pagès editors, 2021

La Càtedra Màrius Torres contribueix als actes de commemoració dels quaranta anys de la mort de Joan Barceló i Cullerés amb la recuperació d’aquest conte infantil inèdit, concebut a dues mans: la del poeta Barceló, responsable del text en versos alexandrins, i la de Xavier Vilallonga, dels dibuixos a tot color. L’edició presenta el facsímil de les làmines originals tal com les van concebre i deixar enllestides els dos autors, encartades dins una carpeta.

 

Obres completes. Volum XXVIIIèBarceló, Joan, Obres completes. Volum XXVIIIè, a cura de Julián Acebrón; Lleida, Universitat de Lleida, Càtedra Màrius Torres, Institut d'Estudis Ilerdencs, Diputació de Llieda & Ajuntament de Menàrguens, 2021

Amb motiu de la commemoració dels quaranta anys de la mort de Joan Barceló i Cullerés, la Càtedra Màrius Torres vol contribuir a la reivindicació de l’escriptor de Menàrguens amb l’edició de la primera obra que va «publicar» en edició d’autor. Atès el seu caràcter iconoclasta, la publicació es fa en facsímil perquè no es perdi cap detall de la concepció del llibre per part del seu autor.

 

Ho sap tothom, i és profecia. Nadals. Caps d'Any. NatalicisFoix, J. V., Ho sap tothom, i és profecia. Nadals. Caps d'Any. Natalicis, a cura de Margarida Trias & Joan R. Veny-Mesquida i amb un estudi de Jordi Cerdà Subirachs; Lleida, Aula Màrius Torres & Pagès editors, 2017

Amb motiu de la commemoració dels trenta anys de la mort de J. V. Foix, la Càtedra Màrius Torres i la Fundació que porta el nom del poeta, amb la col·laboració del diari Ara, han volgut recuperar, en facsímil, les Nadales (1948-1958), els Caps d’Any (1960-1972) i els Natalicis (1973-1876) originals amb què el poeta obsequiava els seus amics per aquelles festes. Els plecs, amb els textos i les il·lustracions de Dalí, Miró, Mompou, Obiols, Guinovart, Ponç, etc., van encartats dins una carpeta que conté, a més, un CD amb els textos recitats pel poeta mateix i un estudi introductori de Jordi Cerdà Subirachs.

 

Tries de poemes (1938)Torres, Màrius, Tries de poemes (1938), Lleida, Aula Màrius Torres & Pagès editors, 2017

Edició, en commemoració del 75è aniversari de la mort del poeta, de dos reculls autògrafs que va fer Màrius Torres de la seva pròpia producció poètica l'any 1938: Totes les poesies 1933-1938 i Tria de poesies de Màrius Torres per a Joan Sales. El facsímil, continuació del primer, que es va fer amb motiu del centenari del seu naixement, és la segona mostra del que algun dia seran les Obres completes de Torres.

 

Més Dibuixos (amb algun mot) sobre temes clàssicsEstrany, Cèsar & Salvador Espriu, Més Dibuixos (amb algun mot) sobre temes clàssics, a cura de Jordi Malé; Lleida, Aula Màrius Torres & Pagès editors, 2013

Del llibre Dibuixos (amb algun mot) sobre temes clàssics que Cèsar Estrany i Salvador Espriu van publicar el 1976, es va fer una edició especial de 10 exemplars, cadascun dels quals contenia els originals d’un dibuix d’Estrany i d’un text autògraf d’Espriu, que després s’editaria dins Les roques i el mar, el blau. Aquesta edició recull els facsímils d’aquests 10 dibuixos i d’aquests 10 manuscrits, desconeguts perquè fins ara els havia custodiat Cèsar Estrany a la seva biblioteca particular.

 

Primers reculls (1927-1936)Torres, Màrius, Primers reculls (1927-1936), Lleida, Aula Màrius Torres & Pagès editors, 2010

Edició, en commemoració del centenari del naixement del poeta, dels tres primers reculls autògrafs que va fer Màrius Torres de la seva pròpia producció poètica: Primers poemes (1927-1929), Música de cambra i altres poemes (1934) i Per a Mercè Figueres. Tria de poesies de Màrius Torres (1936). El facsímil és una primera mostra del que algun dia seran les Obres completes de Torres.

 

Poemes (Barcelona, 1963-1964)Falguera, Enric; Xavier Macià, Jordi Malé & Joan R. Veny-Mesquida (ed.), Poemes (Barcelona, 1963-1964), Lleida, Aula Màrius Torres & Pagès editors, 2010

Facsímil de la col·lecció completa de la revista (també del número 9 i darrer, censurat en galerades), amb materials complementaris (autògrafs d'alguns textos i materials de l'arxiu de redacció). Amb un fragment de les memòries de Joan Colomines i Puig que en fa de Presentació i un Estudi introductori a cura de Jaume Aulet.
     En una anotació dietarística del 2 d'abril de 1962, el mateix Joan Colomines s'hi referia amb aquests mots: «Serà una publicació seriosa, molt ben editada, que doni cabuda a totes les tendències poètiques amb un mínim de garantia, i que es complementi amb crítica de llibres, traduccions i notícies, moltes notícies d’aquí i de fora d’aquí».

 

Art. Revista de les Arts, núm. 1 (Lleida, 1932)Art. Revista de les Arts, núm. 1 (Lleida, 1932), Lleida, Aula Màrius Torres, Institut Municipal d'Acció Cultural & La Paeria-Ajuntament de Lleida, 2006

Reproducció facsímil en paper del número 1 de la primera època (1932) d’una de les aventures més agosarades de tota l’avantguarda catalana.
     Precedent immediat dels deu números més difosos, aquest número, pràcticament desconegut fins ara, és una digna provatura del que esdevindrà la revista lleidatana a partir del 1933, tant pel disseny com pel contingut.

amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal