Recerca

Reunions científiques


Digital Humanities:
prospettive globali e applicazioni pratiche.
Scholarly Digital Edition Workshop

Seminari / Taller a càrrec de Domenico Fiormonte
(Università Roma Tre)

(23-25 de gener de 2018)

Horaris

Dimarts, 23 (aula 2.27), 16.30-19.30h:
Digital Humanities: prospettive globali

Dimecres, 24 (aula 2.27), 16.30-18.30h:
Digital Humanities: applicazioni pratiche

Dijous, 25 (aula 3.48), 16.30-20.30h:
Scholarly Digital Edition Workshop

Inscripció

Per inscriure-us al Seminari sols cal enviar un correu a l'adreça catedramariustorres@gmail.com amb l'assumpte "Seminari Humanitats Digitals" i, al cos del missatge, el vostre nom i cognoms i el nom de la universitat, institut o entitat a què esteu adscrits. La CMT expedirà certificats d'assistència a qui ho sol·liciti.

Descripció

El seminari i el taller aniran a càrrec del professor Domenico Fiormonte, de la Università Roma Tre, reconegut especialista en humanitats i filologia digitals, amb un amplíssim currículum sobre la matèrie i pioner en aquest camp, en el qual dirigeix diversos projectes. Les explicacions es faran en castellà, italià o anglès, en funció del tema i/o dels asssitents.

La primera part del curs (Lliçó I i II) tractarà d’introduir els estudiants a les humanitats digitals des d’una perspectiva geopolítica, discutint la situació global a nivell de recursos, institucions, línies de recerca, etc. Es debatrà la naturalesa epistemològica i política de les HD, abordant el tema de la concentració de la tecnologia (l'amenaça dels anomenats «Big Five»: Google, Apple, Amazon, Facebook i Microsoft) i del canvi de format del coneixement (el codi com a eina cultural).

La segona part (Taller) estarà dedicada a un cas pràctic: la construcció d’un assaig d’edició digital. El punt de partida seran els llenguatges de representació HTML i XML. Els alumnes tindran a disposició una sèrie d’eines i tutorials amb les quals, guiats per l’instructor, construiran una edició digital «mínima». Aquesta part serà realitzada també amb l’ajuda de Desmond Schmidt de la Universitat de Queensland (autor de la plataforma The Charles Harpur Critical Archive).

Enllaços recomanats

1. Visió crítica de les HD, geopolítica del coneixement i de les HD:

Diàleg amb Ernesto Priani al blog de la Red HD de Mèxic

Darreres notícies sobre els monopolis de les revistes científiques

Digitalització i hegemonies culturals

Internet Adéu

Geopolítica del coneixement i HD

2. Història de l'intent de codificació dels manuscrits de Valerio Magrelli (versions en anglès i en espanyol)

3. Domenico Fiormonte, Teresa Numerico & Francesca Tomasi, The Digital Humanist, Nova York, Punctum Books, 2015 (descàrrega gratuïta)

 

amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal