Espai Màrius Torres

Itineraris per autors


Torres, Màrius > Lleida - Pòrtic


L’itinerari per la ciutat de Lleida recorre els espais on Màrius Torres va viure la infància i l’adolescència [punts 1-6], on va exercir un breu període de professional de la medicina i de cronista cultural [punts 7-11] i on la ciutat ha deixat marques per recuperar i homenatjar el poeta [punts 12-14].

A diferència d’altres escriptors, Màrius Torres no va crear un important univers literari on sovintegen els referents geogràfics i, quan aquests hi són, no descriuen o presenten uns indrets: més aviat es tracta d’elements del paisatge —de l’horta, de la ciutat vella, del trets més genèrics del riu o la boira—, que serveixen per evocar persones (el pare, a Molt lluny d’aquí) o etapes de la seva vida (la infància, a La Torre). És per això que la ruta no pot seguir paraules del poeta lligades a llocs concrets sinó que parteix de la seva biografia per esdevenir un marc d’informació sobre aspectes de la vida cultural i cívica al llarg del segle XX i a l’inici del nou mil·lenni. Així, aquesta proposta de ruta permet gaudir de l’obra literària de Torres, al mateix temps que s’assisteix a la recuperació i dignificació del patrimoni històric i cívic.

El recorregut complet (que, si es fa físicament pot durar unes 3 hores), segueix, amb inevitables salts temporals, la vida del poeta a través de 14 punts o espais de la ciutat. La informació sobre cada punt, reconeixible en el web per una fotografia actual al centre de la pàgina, es presenta en sis apartats. L’apartat Ruta ubica geogràficament l’indret i explica com arribar-hi des del punt anterior. L’epígraf Context informa sobre aspectes bàsics, biogràfics i literaris, del poeta, i socials i culturals del seu context, que es presenten amb més detall en el subapartat Més informació. La secció Textos recull, d’una banda, escrits de Màrius Torres, de diferents gèneres, relacionats amb l’indret i, d’una altra, en el subapartat Calaixera, altres textos, del poeta mateix o d’altres escriptors, a tall de diàleg intertextual, que amplien la visió dels del primer grup. L’apartat Àlbum aplega imatges antigues lligades al tema de cada punt, mentre que Multimèdia recull músiques, recitats i vídeos relacionats amb el lloc. Finalment, l’apartat Enllaços facilita la consulta d’altres llocs web que contenen informació útil sobre el punt de l’itinerari. Aquesta estructura permet a l’usuari de la ruta seleccionar i adaptar la informació i els recursos en funció de la seva sensibilitat i dels seus interessos i inquietuds.

La versió en PDF que es pot descarregar des del web conté la informació essencial de cada punt (ruta, context i textos) i vol ser una provocació a fer la ruta real, una invitació al viatge per la literatura —la vida— de Màrius Torres.

© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal