Activitats

Jornades

Literatura i cinema. X Jornada sobre Literatura i Ensenyament (2015)


Justificació

Aquesta Jornada pretén aproximar-se al tema de la relació entre cinema i literatura des de diferents vessants. En primer lloc, vol fer una aproximació històrica a les adaptacions que ha fet el cinema de la literatura catalana, però també vol oferir una anàlisi global de com la nostra literatura ha adoptat i adaptat tècniques pròpiament cinematogràfiques per a l’exploració de nous camins narratius i poètics. Segonament, atès el caràcter didascàlic d’aquestes jornades, també aspira a presentar els profits didàctics que pot proporcionar el cinema de cara a la lectura i l’estudi de la literatura, amb una exposició general i l’anàlisi d’un cas concret.
     Aquesta jornada, que serà ja la desena de la sèrie que la Càtedra Màrius Torres dedica a diverses parcel·les de la relació entre Literatura i Ensenyament, és una altra mostra de la voluntat de la CMT de crear ponts de diàleg entre el món de l’acadèmia i el de la societat, no tan sols des de la perspectiva de la didàctica de la literatura, tant a nivell de secundària i batxillerat com de la universitat, sinó també des de l’alta divulgació científica.

L'ICE lliurarà certificats d'assistència als professors d'ensenyament secundari.
Per obtenir-lo cal inscriure's aquí (codi de l'activitat: 6008460020).


Programa

David Madueño
Literatura catalana al cinema. De la necessitat a la disponibilitat

De la necessitat d’adaptar clàssics de la nostra literatura per una qüestió de prestigi i de reivindicació hem passat a una situació menys forçada, en què els directors i els productors trien els seus projectes entre obres contemporànies per motius ben variats, des dels estrictament econòmics als de les afinitats entre creadors. De mica en mica, els clàssics s’han reservat per a la televisió, en un format més proper, mentre que els pressupostos ajustats del cinema català que en altres temps eren un maldecap, ara no ho són tant: l’argument passa a ser-ne l’eix juntament amb una qualitat en l’acabat tècnic (fotografia, muntatge, música) que demostra la formació de bons professionals que s’ha dut a terme els darrers anys.
Power point de la ponència.

Jorge Nieto (moderador), Francesc Betriu, Antoni Verdaguer i Vicenç Villatoro
Taula rodona: Adaptacions de la literatura catalana al cinema

La taula està pensada perquè s'estableixi un debat sobre la necessitat, l'encert i la utilitat de les adaptacions cinematogràfiques des dels diferents punts de vista d'un director de cinema, d'un director-guionista i d'un escriptor-guionista.

Teresa Iribarren
Cinema còmic per a engrescar joves lectors

A partir del visionat d'alguns talls breus del millor cinema mut --el còmic: Chaplin i Keaton--, la ponència tractarà de mostrar com deixa empremta en Salvat Papasseit, Trabal, etc. amb la intenció que la reflexió serveixi per canviar de xip: que no només els nois pensin en el fenomen de l'adaptació cinematogràfica sinó també en com la pantalla ha canviat les maneres d'escriure.
Power point de la ponència.

Carlota Benet
Hollywood vist pels escriptors catalans contemporànis

La literatura inspira el cinema i també s'inspira en el cinema. El de Hollywood, el més comercial, és sovint utilitzat en obres literàries d’un registre més arriscat. La ponència pretén aprofundir en com i perquè es filtra la influències d'aquest cinema en les obres dels autors catalans contemporànis i dels seus resultat. Estrelles del glamour com Marilyn Monroe o muses fosques com Winona Ryder, cowboys, detectius privats... es combinen en l’imaginari català per produïr una visió del món de Hollywood que, de fet, acaba generant una idea de com aquests mateixos escriptors veuen la societat catalana.
Power point de la ponència.

Maria Dasca
La paret i l'exili. L'adaptació cinematogràfica de M'enterro en el fonaments, de Manuel de Pedrolo

Al llarg dels anys 1960 el cinema es converteix en una de les plataformes clau per a la normalització cultural del país. A partir del comentari de l’adaptació de determinats fragments de M’enterro en els fonaments (1967), la ponència tracta d’avaluar el paper de Manuel de Pedrolo i de Josep M. Forn en el tractament del moviment estudiantil, el turisme i els hippies.
Power point de la ponència.amunt
© 2006 Càtedra Màrius Torres  |  Fet amb Xhtml i Css  |  Avís legal